21 Şubat 2011 Pazartesi

Aksoy: Kayit disiyla mucadeleye onem veriyoruz

Aksoy: Kayıt dışıyla mücadeleye önem veriyoruz

 Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, 2010 yılı sonu itibariyle kentte 1 milyar 815 milyon TL vergi tahsil edildiğini söyledi.

Vergi tahsilât oranının yüzde 85´ler seviyesinde gerçekleştiğini kaydeden Aksoy, 21–27 Şubat tarihleri arasında kutlanan 22. Vergi Haftası dolayısıyla basın toplantısı düzenledi.

Kamu harcamalarının en önemli finansman kaynağının vergiler olduğunu belirten Aksoy, Anayasa´ya göre her bireyin mali gücüne göre vergi mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlü olduğunu hatırlattı.

Verginin adil dağılımı ve tabana yayılması konusunda yoğun bir şekilde çalıştıklarını vurgulayan Aksoy, “verginin adil dağılımı ve tüm kesimlerden ödeme gücüne göre alınması prensibi” çerçevesinde hareket ettiklerini dile getirdi. Maliye Bakanlığı´nda yapılan yeni düzenlemeyle işi sadece vergi olan özerk bir yapı oluşturulduğunu ifade eden Aksoy, kayıt dışı ekonomi ile daha etkin mücadele edilmesi için gerekli alt yapı faaliyetlerine hız verildiğini açıkladı. Hayata geçirilen Vergi Daireleri ve Denetimi Otomasyon Projeleriyle bu dönemde vergi oranlarında çok önemli indirimler gerçekleştirildiğine işaret eden Aksoy, “Son olarak 1 Kasım itibariyle vatandaşlık numaralarının vergi numarası olması konusunda gerekli düzenlemeler sonuçlandırılmış. 1 Ocak 2007´den itibaren vatandaşlık numaraları vergi kimlik numarası yerine kullanılması zorunlu hale getirilmiştir. Ayrıca Varlık Barışı Kanunu ile mükelleflere büyük kolaylıklar sağlanmıştır.”dedi.

Kayıt dışıyla daha etkin mücadele etmek ve mükelleflere daha iyi hizmet verebilmek amacıyla atılan adımlar üzerinde duran Serdar Aksoy, “mükelleflerini yakından tanıyan ve nitelikli kamu hizmeti sunma anlayışıyla” hareket ettiklerinin altını çizdi.

Özellikle vergilendirme ödevini yerine getiren mükellefleri haksız rekabetle karşı karşıya bırakmamak için, kayıt dışıyla mücadeleye önem verdiklerini dile getiren Aksoy, “Vergide adaletin sağlanması hususlarında kararlı, nitelikli ve güler yüzle hizmet sunmaya devam edeceğiz. ´Düzenli olarak ödenen her vergi, özenle kurulan bir gelecektir´ sloganı ile üzerimize düşün sorumluluğu yerine getiriyoruz. İçinde bulunduğumuz iletişim çağının gereği olarak teknolojik gelişmelerden etkin bir şekilde yararlanmak gerekmektedir. Çocuklarımızda, vergi bilincinin oluşması için tüm anne ve babalar ile eğitimcilere önemli görevler düşmektedir. Ülkemiz, hak ettiği yere ödeyeceğimiz vergiler sayesinde gelecektir.”şeklinde konuştu. Öğrencilere vergi bilincinin anlatılması amacıyla başta okullar olmak üzere Vergi Haftası´nı kapsamlı etkinliklerle geçirmeyi planladıklarını ifade eden Aksoy, merkezleri büyük illerde olup Adana´da şubeleri bulunan alışveriş merkezlerinin vergilerini konuşlandıkları yere ödemeleri için yasal düzenlemenin yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Aksoy, şunları söyledi: “Torba Yasası´ndaki beklenti nedeniyle vergi tahakkuk tahsilâtında artış oldu. Fakat bir miktar düşerek bu artış gerçekleşti. Yüzde 85´ler seviyesinde olan vergi tahakkuk tahsilâtını biz daha fazla beklerdik. Yasanın çıkmasıyla mükelleflerimize bunu çok iyi anlatmamız gerekir.”

Bir soru üzerine Aksoy, Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne 31 af kanunu çıktığını belirtti.

Torba Yasası´nın “af kanunu” özelliği taşımadığını vurgulayan Aksoy, düzenlemenin bazı alacakların yapılandırılması ve ödenmesine kolaylık getirmeyi öngördüğünü sözlerine ekledi.


Kaynak: http://www.basinistanbul.com/
Haberi Oku
Etiketler: Serdar Aksoy,vergi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder