6 Şubat 2011 Pazar

Arinc: Gurbetcilerin en azindan e-mail yoluyla oy kullanabilmesini getirebilecegimizi umuyorum

Arınç: Gurbetçilerin en azından e-mail yoluyla oy kullanabilmesini getirebileceğimizi umuyorum

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gurbetçilerin gümrüklerde oy kullanabildiğini hatırlatarak, “Bununla yetinmeyeceğiz. Büyükelçiliklerde ve Konsolosluklarda oy kullanabilmesi için veya en azından mektup ve elektronik posta ile oy kullanması için çalışmalarımız süratle devam ediyor.” dedi.

anya´da temaslarda bulunan Bülent Arınç, Haziran ayında yapılacak milletvekili genel seçimlerinde gurbetçilerin oy kullanabilmesi için yapılan çalışmaları değerlendirdi. Arınç “Meclisten çıkartılan kanuna göre yurt dışındaki soydaşlarımızın oy kullanması konusunu Anayasa mahkemesi büyük ölçüde iptal etti, eskiden olduğu gibi gümrüklerde oy kullanmayı serbest bıraktı. Bununla yetinmeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Büyükelçiliklerde ve Konsolosluklarda oy kullanabilmesi için veya en azından mektup ve elektronik posta ile oy kullanması için çalışmalara süratle devam ettiklerini ifade eden Arınç, şunları söyledi: “Bunun peşindeyiz. Ama biz işin bir parçasıyız. Bulunduğumuz ülkenin kendi güvenlik, yasal ve hukuki mevzuatı var. İkisi arasındaki uyumu sağlayabildiğimiz anda en azından e-mail yoluyla belki oy kullanma imkanı getirebileceğiz. Bunun peşindeyiz. Bunu çok önemsiyoruz. Yurttaşlarımızın her birinin siyasal tercihlerini yapması bizim için çok önemli. Umarım Haziran seçimlerinde bu büyük potansiyelden Türk siyaseti olarak istifade edeceğiz.”

KUZEY REN VESTFALYA MECLİS BAŞKANI UHLENBERG İLE GÖRÜŞTÜ

Almanya´da bir dizi resmi temas ve incelemeler yapmak üzere dün akşam Almanya´nın Köln şehrine gelen Bülent Arınç Kuzey Ren Vestfalya Eyalet (KRV) Meclis Başkanı Eckhard Uhlenberg ile görüştü. Meclis binasında basına kapalı gerçekleşen görüşme sonunda Devlet Bakanı Arınç, KRV Meclis Başkanı Uhlenberg´e bir vazo hediye etti. Meclis Başkanı Uhlenberg de Arınç´a KRV´yi anlatan bir hediye takdim ederek ziyaretten dolayı teşekkürlerini bildirdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç daha sonra, Almanya´da Türklerin en çok yaşadığı ve Almanya´nın en büyük eyaleti olan Kuzen Ren Vestfalya Eyaleti (KRV) Uyum ve Sosyal İşler Bakanı Guntram Schneider, Türk Kökenli Müsteşar Zülfiye Kayın ve Türk asıllı Milletvekilleri ile görüştü. KRV Eyaleti Uyum ve Sosyal işleri Bakanı Guntram Schneider ile görüşme sonunda her iki Bakan Türk ve Alman basın mensuplarına birlikte açıklama yaptı.

 

GÖRÜŞMEDE UYUM MESELESİ GÜNDEME GELDİ

Türkiye´nin dünyanın en hızlı gelişen ekonomilerinin arasında yer aldığını belirten Schneider, Türk ekonomisinin dinamizmi ve etki gücü, alanı tüm dünya tarafından dikkatle takip edildiğini belirtti. Türkiye ile Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti arasındaki dış ticaret hacminin yükseldiğini ve Türkiye´nin dış ticaret partnerlerinin ilk onu arasında yer aldığını belirtti.

Türkiye ile Kuzey Ren Vestfalya (KRV) arasındaki bilim ve kültürel ortak çalışmaları dinamik bir şekilde devamlı geliştiğini belirten Schneider, “Türkiye ve Almanya arasında 60 üniversite işbirliği bulunuyor. Bu üniversiteler arası iş birlikteliklerinde Münster Wilhelms-Universitesi ile Aachen Teknik Üniversitesi´nin çok aktif.” dedi.

 

Kuzey Ren Vestfalya´nın (KRV), göçmen ve uyum eyaleti olduğunu belirten Schneider, “Türkiye asıllı göçmenler, eyaletteki başarılı bir uyum için katkılarını sağlıyor, taraf olarak görevlerini yerine getiriyor. Bu alandaki bazı sıkıntıları da belirtmek isterim. Göçmenler arasındaki işsizlik oranının yüksekliği ciddi problemlerimizden. Buna karşı mücadelede ortak çalışmamız çok önemli. Bazı gereksiz ateşli tartışmalardaki iddiaların aksine, tecrübelerinden faydalanabileceğimiz oldukça çok başarılı uyum örneklerine sahibiz.” ifadesini kullandı.

 

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde Türk asıllı 800 bin insan yaşadığını belirten Schneider “Geçtiğimiz yıllarda Alman vatandaşlığına geçmiş 200 bin Türkiye asıllı insan bu adımlarıyla, eşit Alman vatandaşlığını, ülke yurttaşlığını elde ettiler. Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletimizde, ticaretin her alanında iştigal eden 23 binden fazla Türk asıllı iş adamı bulunmaktadır.” dedi.

 

GÖÇÜN 50. YILI KUTLANACAK

Önümüzdeki gelecek aylarda, 31. Ekim 1961 yılında Türkiye ile Almanya arasında imzalanan işçi anlaşmasının 50. Yılının kutlanacağını belirten Schneider, “Bu kutlama etkinliklerimiz çerçevesinde bir çok şehir ve yerleşim birimlerinde, oldukça renkli, kültür akşamları, konserler ve spor müsabakaları düzenlenecek. Beraber yaşadığımız bu 50 yıldaki Türk Alman güzel birlikteliğimize katkısı olan herkese en kalbi teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Bu güzel birlikteliğimizin sürekliliğini sağlamaya, çok kültürlü ve çok dinli diyalogumuzu geliştirerek daha ileriye taşımaya devam edelim.” dedi.

 

TÜRKİYE´NİN AB ÜYELİĞİNE DESTEK

Bakan Schneider, konuşmasına şöyle devam etti: “Bakanlığımızın son araştırmalarından biri, eyaletimizde yaşayan Müslümanların toplumun dışında, kenarında değil, onunla beraber uyum içinde yaşamak istediğini gösteriyor. Geçenlerde kaba inşaatı bitimi kutlanan Köln Merkez Camiinin inşası bunun ispatlarından biridir. Mart ayında, eyaletimizden biri olan protestan din görevlisinin vazifesine başlama törenine katılmak için İstanbul´a yapacağım ziyaretin sevincini yaşıyorum."

 

Türkiye´nin Avrupa´ya ait olduğunu vurgulayan Bakan Schneider “Bu Avrupa´ya aitlik, Avrupalılık; nüfusları oldukça kabarık Türkiye asıllı insanın Avrupa Birliği sınırları içinde aşıyor olmasından değildir. Türkiye´nin AB´ye üyeliğinden Türk ekonomisi ve toplumu kazanacaktır. Türkiye´nin üyeliği, Avrupa Birliği ve üye ülke vatandaşları için de çok büyük bir kazanım olacaktır. Geleceğe, ileriye bakalım.” dedi.

 

ARINÇ: TÜRKLER ALMAN EKONOMİSİNİ YÜKSELTMEK İÇİN ÇALIŞIYOR.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç KRV Başbakanlık binasında yaptığı konuşmasına Bakan Schneider´e teşekkür ederek başladı. Bakan Schneider´in çok itina ile bir konferans sunduğunu belirten Arınç, Schneider Türk toplumu için söylediklerine katıldıklarını belirtti. İki Bakan´a Almanya´nın ilk Türk kökenli Bakanlık Müsteşarı Zülfiye Kaygın eşlik etti. Devlet Bakanı Arınç, Almanya´da yaşayan Türklerin Almanya ekonomisine büyük katkı sağlamak için çalıştıklarını ifade ederek Almanya´daki Türklerin iki ülke arasında büyük dostluk köprüsü oluşturduğunu belirtti.

 

Bugün Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından yaptırılan Merkez Camii inşaatını gezecek olan Arınç, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği´nce (UETD) düzenlenen, ´´Türkiye´de güncel gelişmeler ışığında din ve vicdan hürriyeti´´ konulu sempozyuma konuşmacı olarak katılacak.

Bülent Arınç, yarın Almanya´da bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle Köln Başkonsolosluk binasında bir toplantıda buluşacak ve akabinde Köln-Porz semtinde vatandaşlara hitaben bir konuşma yapacak.

 


Kaynak: http://www.basinistanbul.com/
Haberi Oku
Etiketler: bülent arınç,gurbetçi,oy

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder