27 Şubat 2011 Pazar

Bahreynli Sii muhalif lider Museyma geri donuyor

Bahreynli Şii muhalif lider Müşeyma geri dönüyor

Şii göstericilerin Sünni yönetim aleyhine ayaklandığı Bahreyn´in Şii muhalif liderlerinden Hasan Müşeyma, bugün ülkesine dönüyor. Bahreyn´e gelmek isterken Beyrut´ta durdurulan Şii muhalif liderin, Bahreyn yönetimi tarafından affedilmesinin ardından pasaportunu bugün geri aldığı ve ilerleyen saatlerde Bahreyn´e geleceği bildirildi.

Müşeyma´ya yakın isimler, Şii liderin pasaportunu teslim aldığını ve bir uçak bileti satın aldığını belirtti. Şii liderin saat 11.00 (GMT)´de Bahreyn´de olması bekleniyor.

Şii Hak Hareketi´nin lideri olan Müşeyma, hafta içi Pazartesi günü Facebook sayfasından yaptığı açıklamada Bahreyn´deki gösteriler üzerine ülkeye dönmeye çalışacağını duyurmuştu. Müşeyma, Bahreyn´de yönetimin Şiilerle diyalog masasına oturma konusunda ciddi olup olmadığını görmek istediğini belirtmişti.

Londra´da yaşayan Şii lider Müşeyma, Bahreyn´e gitmeye çalışırken Beyrut´ta durdurulmuş ve hakkında uluslararası tutuklama kararı olduğu için pasaportuna el konulmuştu.

Ancak Perşembe günü bir açıklama yapan Bahreyn Dışişleri Bakanı, 25 kişi ile birlikte yönetime karşı darbe planlamakla suçlanan ve gıyabi olarak yargılanmakta olan Müşeyma´nın affedildiğini ve ülkesine dönebileceğini duyurmuştu.

Müşeyma´nın lideri olduğu Hak Partisi (Hareketi), 2006 yılındaki seçimlerde bir diğer Şii grup olan Vifak Partisi´nden ayrılmıştı. Hak Partisi, eski partisine göre daha radikal bir çizgi izliyor. Hak Partisi mensubu birçok kişi tutuklanmıştı. Hak Partili üyeler ancak yönetimin affıyla serbest bırakılmıştı.

Vifak´ın kurucuları arasında yer alan Müşeyma, Bahreyn´de 1994´teki ayaklanmalarda da ön saflarda yer almıştı. Müşeyma geçmişte de birçok kez tutuklanmıştı.

İlk olarak 1994´te iki kez tutuklanan Müşeyma, daha sonra Mart 1995 – Eylül 1995 tarihleri arasında ve Ocak 1996´dan Şubat 2001´e kadar tutuklu kaldı. Şubat 2007´de tekrar tutuklanan Müşeyma bir gün sonra serbest bırakıldı. Ocak 2009´da tekrar tutuklanan Şii lider, Nisan 2009´da serbest bırakılmıştı.

2010 yılında akciğer kanseri tedavisi olmak üzere İngiltere´ye giden Müşeyma, gösterilerin başlamasının ardından Bahreyn´e döneceğini açıklamıştı. Manama´ya gitmeye çalıştığı sırada da Londra´da tutuklanmıştı.


Kaynak: http://www.basinistanbul.com/
Haberi Oku
Etiketler: Hasan Müşeyma,bahreyn

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder