1 Şubat 2011 Salı

Basbakan Erdogan Mubarek´e seslendi!

Başbakan Erdoğan Mübarek´e seslendi!

Bir süredir Mısır´da yaşananlarla ilgili sessizliğini koruyan ve ne söyleyeceği merakla beklenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti TBMM Grubu´ndaki konuşmasında Mısır´daki olayları değerlendirdi. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek´e seslenen Erdoğan, şunları söyledi:

"AK Parti´nin varlık sebebi milli iradeye ve demokrasiye güç vermektir, hukukun üstünlüğünü hakim kılmaktır, hak ve özgürlükleri en geniş anlamda hayata geçirmektir. Dünyanın her yerinde hiç korkmadan mazlumun yanında, mağdurun yanında olmuş, her zaman statükonun, baskı ve zulmün karşısında cephe almıştır.

Biz bugüne kadar hep dik durduk ama dikleşmedik. Hiçbir zaman da dikleşmeyeceğiz. Bizim politikamızı birkaç tane entelektüel veya birkaç tane köşe yazarı şekillendiremez. Hiçbir yerden icazet alarak bu yolda yürümüyoruz. Bizim icazetimizin temelinde halk vardır. Türkiye bölgede bütün taşları yerinden oynatacak, tarihin akışını değiştirecek roller oynuyor. Şahsiyetli bir dış politika izliyoruz, katile katil diyen Türkiye tabuları yıkmaktadır. Türkiye bölgesinde barışın, istikrarın, huzurun olduğu kadar demokrasinin, evrensel hukukun hakim olması için güçlü bir irade ortaya koymaktadır. Kendimiz için istediğimizi diğer kardeşlerimiz için de isteyen bir anlayışın temsilcisiyiz. Kardeş halkların istikrarsızlık yaşamaması için, kardeş kavgasına sürüklenmemesi için elimizden gelen çabayı sarf ettik. İçindeki sorunları çözemeeyen, iç karışıklıklardan kurtulamayan, kendi arasında uzlaşı sağlayamayan ülkeler aydınlık bir geleceğe ulaşamazlar. Dışarıdaki menfaatlerini de koruyamazlar. Onun için Filistin´de ulusal uzlaşı çağrısı yaptık. Irak´ta demorkatik mutabakatın sağlanması için gayret gösterdik.

Halkın demokratik taleplerine hiçbir iktidar duyarsız yaklaşamaz. Türkiye´de de demokrasi özlemi 1950´de ´yeter söz milletin´ haykırışıyla yankılanmıştır. TC demokratik sistemi halkın büyük özlemiyle hayata geçirmiştir. Cumhuriyetimiz her geçen gün daha ileri demorkasiye doğru yol almaktadır. Demorkatik yönetimin hakim olması uzun soluklu bir süreç ister. Halka gözünü, gönlünü, kulağını, kapatan yönetimler bilesiniz ki uzun ömürlü olamazlar. Halkın hiçbir özlemi, haykırışı, çağrısı karşılıksız kalmaz. Halka rağmen hiçbir iktidar ayakta duramaz. Devlet halk içindir, halkın desteğiyle anlam kazanır. Temel felsefemiz insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışına dayanır. Kendimiz için ne istiyorsak dostlarımız için de aynısını istiyoruz. Kendimiz için demorkasi, refah, adalet, özgürlük istiyorsak; kardeş halklar için de aynısını istiyoruz. Kendimiz için nasıl huzur, güvenlik, istikrar, kalkınma, birlik, bütünlük istiyorsak kardeş ülkeler için de aynısını istiyoruz.

Mısır Devlet Başkanı Sayın Hüsnü Mübarek´e çok samimi bir tavsiyede bulunmak istiyorum... Bizler insanız, bizler faniyiz, kalıcı değiliz. Her birimiz ölecek ve geride bıraktıklarımzdan dolayı sorgulanacağız müslümanlar olarak. Hepimizin gideceği yer iki metreküp çukurdur. Hepimiz gelip geçiciyiz, baki olan gökkubbe altında hoş bir seda bırakmaktır, saygıyla anılmaktır, rahmetle yadedilmektir. Bizler halk için varız, halkımız için bu görevleri yapıyoruz. Yarın öldüğümüzde hoca efendi gelip ´Cumhurbaşkanı niyetine, başkan niyetine, başbakan niyetine, trilyarder niyetine´ demeyecek. ´Er kişi niyetine, hatun kişi niyetine´ diyecek.

Seninle beraber gelen, sadece kefen olacak, başka bir şey gelmeyecek. Öyleyse o kefenin kadrini, kıymetini bilelim. Hem vicdanımızın sesine hem de halkımızın sesine, onların ya hayır duasına veya bedduasına hazır olalım. Onun için diyorum ki; halkın haykırışına, son derece insani taleplerine kulak verin, kulak verelim. Halktan gelen değişim arzusunu hiç tereddüt etmeden karşılayın.

İstismarcıların, kirli odakların Mısır üzerine karanlık senaryoları olan kesimlerin inisiyatif almasına fırsat vermeden önce siz adım atın. Halkı tatmin edecek adımlar atın. Bugünün dünyasında özgürlükler artık ertelenemez, gözardı edilemez. Aylarca süren seçimlerin adı demokrasi olmaz, 24 saatte biz seçim bitiriyoruz. Bizim temennimiz bu olayların büyük acılara sebep olmadan bir an önce son bulması, halkın meşru ve makul taleplerinin karşılanmasıdır.

Mısır bir medeniyet, tarih, kültür zenginlikleriyle dolu bir ülkedir. Bütün bu direniş sürecinde silahtan uzak durun ama tarihinize de kültürünüzü de sahip çıkın. Yara aldırmayın buna. Sadece özgürlüklere sahip olmanın haysiyetli mücdelesini verin. Bu sizin en demokratik hakkınızdır, bu insani bir haktır.

"Mısır´da ister asker, ister polis, isterse sivil olsun bir tek canın yitip gitmesi bizim, Türk milletinin canından can kopmasıdır. Mısır´da bir kişinin dahi burnu kanasın istemiyoruz. Halkın da iktidarın da böyle bir sorumluluk anlayışı içinde, bölge halklarına yaraşan bir vakar içinde Mısır´da her kesimi tatmin edecek özgürlükleri en ileri standartlara taşıyacak bir değişimi omuzlaması en büyük arzumuzdur. Kardeş Mısır ve Tunus halkının yanında durmaya, hüzünleri olduğu kadar sevinçleri ve umutları da paylaşmaya devam edeceğiz. Türkiye olarak reformların hayata geçmesi, sükunetin bir an önce sağlanması, birlik ve bütünlüğün kesinlikle bozulmaması en büyük arzumuzdur."

 

"ŞİDDETE BAŞVURMADAN HAKLARIMIZI ARAMALIYIZ"
"Ortadoğu medeniyetleri bilimde, düşüncede ve sanatta insanlığın ortak mirasına çok önemli katkılarda bulunmuştur. Kültürler, evrensel değerleri benimsemiş ve evrensel bir medeniyet inşa etmişlerdir. Fakat son bir asırdır Ortadoğu bambaşka bir çerçeveye oturtulmak isteniyor. Kanla, çatışmayla, gözyaşıyla, cehaletle, insan hakları ihlalleriyle anılır hale gelmiştir. Biz Türkiye olarak Ortadoğu halklarının bunu haketmediğini düşünüyoruz. Ortadoğu toplumları genç ve dinamik nüfusuyla, demokrasiye ve insan haklarına olan inancıyla, açık zihni ve özgürlükçü bakış açısıyla yeni bir kültür ve medeniyet hareketine öncülük edebilir. Biz son dönemde yaşanan gelişmeleri bu çerçevede değerlendiriyoruz. Demokratik taleplerle, sosyal barış arasındaki dengenin muhafaza edilmesi gerekmektedir. Ortadoğu toplumlarının daha aydınlık, daha demokratik, daha adil bir geleceğe doğru adım atacaklarına inanıyorıuz. Biz demokrasiden kaos çıkacağına hiçbir zaman inanmadık. Biz demokrasiden radikalizmin çıkacağına inanmadık. Düzen ve istikrar ancak ileri demokrasiyle sağlanabilir. Ilımlılık, hoşgörü, uzlaşı ancak ileri demokrasiyle güçlenebilir. Adil ve demokratik seçimlerden, milletin iradesinden kesinlikle korkmamak gerekiyor. Milletin ortak aklı yanlış yapmaz. Millete bidon kafalı, göbek kaşıyanlar gibi sıfat yakıştırmak bir aczin, cehaletin, gafletin ürünüdür. Bunu diyenler de bir ksım entelektüel geçinenlerin içinden çıktı, köşe yazarlarının içinden çıktı ve 22 Temmuz seçimlerinde AK Parti yüzde 47´ye ulaşırken neyle geldi? O cumhuriyet yürüyüşleriyle geldi. Ordumuzu göreve davet eden zihniyetlere benim milletim dur bakalım dedi ve AK Parti´yi tekrar iktidara taşıdı. 

 "Şimdi bakıyorum birileri yine buna hazırlanıyor. Sorun varsa çözüm yeri sandıktır, millete gitmektir. Ben inanıyorum ki bu coğrafya, demokrasinin evrensel değerlerinin en güzel renklerini tüm dünyaya gösterecektir. Yeter ki biz kendimize inanalım. Kardeş halklara sesleniyorum: Karamsar olmak bize yakışmaz, bizler büyük bir medeniyetin mensuplarıyız. Kardeşlik ve dostluk içinde özgüvenle hareket etmek zorundayız. Şiddete başvurmadan haklarımızı aramak en büyük hakkımızdır. Şiddetten kastım terör ağıdır. Karşımızdakinin de insan olduğunu unutmadan sağduyuyla hareket edelim. Aşılamayacak hiçbir sorun yoktur. Türkiye olarak her zaman kardeşlerimizin hissiyatına ortak olacağız, bize ne görev düşüyorsa onu yapacağız, ama hiçbir zaman durumdan vazife çıkarmayacağız."

OBAMA İLE HEMFİKİRİZ
"Tunus ve Mısır´daki olayları en başından itibaren çok büyük dikkatle izliyor özellikle oralardaki vatandaşlarımızın güvenliği ve Türkiye´ye transferleri noktasında gerekli adımları atıyoruz. THY´yle koordine bir şekilde İçişleri Bakanlığı bu işleri yürütmüştür. 1500 vatandaşımızı Türkiye´ye taşıdık. Türkiye´den transfer konusunda yardım isteyen 3. dünya ülkelerine de vize ve transfer konsunda her türlü yardımı yaptık. Önceki akşam da Sayın Obama ile bir telefon görüşmesi yaptık. Obama bölgede demokrasiyi içselleştirmiş bir ülke olan Türkiye´nin, sürekli seçimle işbaşına gelmiş hükümetinin Mısır´daki gelişmelere bakışını önemsediklerini ifade etti. Bu yöndeki değerlendirmelerimizi aldı. Meşru ve doğal taleplerin karşılanması, istikrarın temin edilmesi hususunda hemfikir olduğumuz bu telefon görüşmesiyle teyit edildi. 

"İçerde ya da dışarda olumsuz her meseleyi derhal istismara yönelen muhalefet Tunus ve Mısır´daki olayları da tersinden okuma kabiliyetini ciddi bir şekilde ortaya koymuştur.

Bu kritik süreçte Türkiye, Tunus´un ve Tunus halkının da yanında olacaktır."

EL CEZİRE CANLI YAYINLADI

Bu arada Tunus ve Mısır´daki protestoları yakından izleyen ve Arap halklarının yakından takip ettiği El Cezire televizyonu da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın konuşmasını canlı olarak yayınladı. Erdoğan´ın Mısır´daki gelişmeleri de değerlendirdiği ve Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek´e reform çağrısında bulunduğu konuşma, başından itibaren Arapça simültane çeviri ile ekrana taşındı.


Kaynak: http://www.basinistanbul.com/
Haberi Oku
Etiketler: erdoğan,mübarek,yüklendi,mısır, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Recep Tayyip Erdoğan, tunus, Hüsnü Mübarek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder