14 Şubat 2011 Pazartesi

Beslenme ve diyet uzmani Dinc: Beslenme; mideyi doldurmak degildir

Beslenme ve diyet uzmanı Dinç: Beslenme; mideyi doldurmak değildir

Toplum sağlığının korunmasında beslenmenin büyük önem taşıdığını belirten uzmanlar, sağlığın korunması ve yaşam kalitesinin arttırılması için sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek gerektiğini belirtiyor.

Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi´nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Dinç, beslenmenin; sadece açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak veya canının istediği şeyleri yemek anlamına gelmeyeceğini söyledi. Dinç, beslenmenin; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini arttırmak için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak anlamına geldiğini kaydetti.

Sağlığın korunmasında ve hastalıkların önlenmesinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu belirten Dinç, “Besin öğelerinin vücudun ihtiyacı olan miktarlardan daha az alınması durumunda yetersiz beslenme, vücudun ihtiyacı olan miktarlardan daha fazla alınması durumunda ise dengesiz beslenme durumu ortaya çıkmaktadır. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesi ve sağlıklı beslenme bilincinin kazandırılmasında beslenme eğitimi büyük önem taşımaktadır.” dedi.

ET VE YUMURTAYI İHMAL ETMEYİN

Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi´nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Dinç, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)´nün sağlıklı beslenmeyi 12 maddede topladığını dile getirdi.

Günlük tüketilen besinlerin çeşitli olmasına özen gösterilmesini isteyen Dinç, hayvansal kaynaklı besinlerin iyi kalite protein içermekle birlikte yağ oranının yüksek olduğu göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

Bitkisel kaynaklı besinlere ağırlık verilerek dengeli bir beslenme alışkanlığının sağlanmasını tavsiye eden Dinç şöyle devam etti: “Yeterli protein alımı için mutlaka et, yumurta, süt, yoğurt tüketilmeli, fakat bunların az yağlı olanları tercih edilmelidir. Örneğin et olarak sucuk, salam, sosis tüketmek yerine yağsız dana eti, tavuk ve balık etini tercih edin. Günde birkaç kez tahıl grubu besinler (ekmek, makarna, pirinç gibi) tüketilmelidir. Günde birkaç kez bölgesel olarak bulunabilen, çeşitli taze sebze ve meyvelerden tüketilmelidir. Her öğünde mutlaka taze sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Sebze ve meyveleri bulundukları mevsimde tüketin. Uzun ve sağlıklı yaşamın anahtarı, boya uygun vücut ağırlığını korumaktır. Her gün düzenli olarak yürüyüş yapın. Yürüme mesafesindeki yerlere gitmek için aracınızı kullanmayın. Ev ve işyerinizde asansör yerine merdiveni kullanın”.

DOYMAMIŞ YAĞLARI TERCİH EDİN

Diyetle yağ alımının kontrol edilmesini isteyen Ayşe Dinç, doymuş yağlar (tereyağı, kuyruk yağı) yerine, doymamış yağların ( ayçiçeği, mısırözü, zeytinyağı gibi bitkisel yağlar) tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Yağlı kırmızı etler ve kırmızı et ürünleri yerine balık, tavuk ve yağsız etler ile kuru baklagillerin (kuru fasulye, nohut, mercimek gibi) tavsiye eden Dinç, “Süt ve süt ürünleri kullanılmalı (yoğurt, peynir vb.), ancak bunlar az yağlı ve az tuzlu olmalıdır. Süt ve süt ürünleri sağlıklı kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyum yönünden en zengin besinlerdir. Basit karbonhidratlar ya da basit şekerler yerine (çay şekeri gibi), kompleks karbonhidratlar (tahıllar, kuru baklagiller gibi) tercih edilmeli, şekerli içecek ve tatlıların tüketim sıklığı sınırlandırılmalıdır.” diye konuştu.

 


Kaynak: http://www.basinistanbul.com/
Haberi Oku
Etiketler: Ayşe Dinç,mide,et,yumurta,dsö

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder