22 Şubat 2011 Salı

Hristofyas: Turkiye bir cikmaz icerisindedir

Hristofyas: Türkiye bir çıkmaz içerisindedir

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, "Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı katı tezler öne sürüyor, çoğu kez de daha önceki liderinin uzlaştıklarını geri alıyor. Türkiye evine gitmeli ve Kıbrıslı Türklerle bir diyalogla halkımızı ve ülkemizi birleştirelim." dedi.

Rum Fileleftheros gazetesinin "Hristofyas: Türkiye Evine Gitsin... Kıbrıs Türk Liderliği Ankara Tarafından Yönlendiriliyor" başlıklı haberine göre Hristofyas, ABD´de yaşayan Rumların çocuklarından oluşan heyeti kabulünde, "Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı katı tezler öne sürüyor, çoğu kez de daha önceki liderinin uzlaştıklarını geri alıyor." ifadesini kullandı.

Rum tarafı olarak BM Genel Sekreteri´ni, Güvenlik Konseyi´ni ve Türkiye´nin yakın müttefiki olan ABD´yi "Kıbrıs´a ve Türkiye´ye yardımcı olacak gerekli adımları atması için Türkiye liderliğine nüfuz kullanmaya" ikna etmeye çalıştıklarını söyleyen Hristofyas, "Kıbrıs´ı rehin tutan Türkiye keyfi davranıyor" iddiasında bulundu.

Gazete, kabulde Rum gençlere "yabancı unsurun Kıbrıs Cumhuriyeti tarihindeki rolü, Kıbrıs sorununun çözüm çabaları, bağımsızlık öncesi dönem, Kıbrıs´taki İngiliz üsleri ve Kıbrıs´ın konumunun jeostratejik önemini" anlatan Hristofyas´ın, Güney Kıbrıs´ın AB üyeliğine de değinerek, "İngiliz üsleri egemendir ancak bunlar çoğu kez Kıbrıs Cumhuriyeti´nin katılmadığı konularda kullanıldı." dediğini yazdı.

Haravgi de, Hristofyas´ın dün sabah Başkanlık Köşkü´nde ABD´li gençleri kabulünde söylediklerini daha geniş şekilde yansıttı. Gazeteye göre, Rum Başkanlık Köşkü´nü "halkın, Kıbrıslı Türklerin ve Rumların evi" olarak niteleyen Hristofyas, iki toplumdan oluşan tek halkın söz konusu olduğunu öne sürerek, "müzakerelerin de bu nedenle iki toplum lideri arasında yapılmakta olduğunu" savundu.

 

 


Kaynak: http://www.basinistanbul.com/
Haberi Oku
Etiketler: Dimitris Hristofyas,kktc,abd,bm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder