9 Şubat 2011 Çarşamba

Iran´dan Nevruz diplomasisi

İran´dan Nevruz diplomasisi

- İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Türkmenistan Devlet Başkanı gurbanguli Berdimuhamedov´u ülkesindeki Nevruz Bayramı kutlamalarına davet etti. Geçen yıl Nevruz Bayramı´nda Türkmenistan, Tacikistan, Afganistan ve Irak devlet başkanlarını ağırlayan Tahran, bu yıl da Nevruz diplomasisi için atağa geçti.

Ahmedinejad, Türkmen mevkidaşı Berdimuhamedov´a 27-28 Mart 2011 tarihlerinde Nevruz Bayramı için davet mektubunu gönderdi. Ahmedinejad söz konusu davet mektubunu yardımcısı Hamid Begai ile gönderdi.

Türkmen lider Berdimuhamedov, İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hamid Begai´ni makamında kabul etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Begai, Berdimuhamedov´a davet mektubunu takdim etti.

Ahmedinejad´ın mektubunda, “Doğanın canlanmasının sembolü olan Nevruz insanlarda iyilik ve beraberlik duyguları uyandırıyor. Birleşmiş Milletler tarafından Nevruz´a uluslararası bir statünün kazandırılması ülkeler arasındaki dostane ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesine imkan sağlıyor.” denildi.

Öte yandan, İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Begai, önümüzdeki günlerde Tacikistan´ı ziyaret edecek. Begai, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman´ı da Nevruz Bayramı etkinliklerine davet edecek.

Türk dünyasının ortak bayramı olan Nevruz´un, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Şubat 2009´da oy birliğiyle alınan kararla uluslararası nitelik kazanmış olmasının, bayram kutlamalarına ayrı bir anlam kazandırdı.

Bu bağlamda, İran geçen yıl bölge ülke devlet başkanlarını bir araya toplayarak, Nevruz Bayramı´nı idrak etmişti. İran´daki törenlere; Türkmenistan, Afganistan, Tacikistan ve İran devlet başkanı düzeyinde Türkiye ve Azerbaycan çeşitli heyet düzeyinde katılmıştı.

 


Kaynak: http://www.basinistanbul.com/
Haberi Oku
Etiketler: gurbanguli Berdimuhamedov,iran,türmenistan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder