7 Şubat 2011 Pazartesi

Mevlana´nin ´Gel´ cagrisi rekora gidiyor

Mevlana´nın ´Gel´ çağrısı rekora gidiyor

´Ne olursan ol yine gel´ diyerek asırlar önce hoşgörüye davet eden Hz. Mevlana´nın müzesi ziyaretçi rekoruna koşuyor. Müzeyi ziyaret edenler, 2010 yılında 1 milyon 750 bini kayıtlı olmak üzere, 65 yaş üstü ücretsiz yararlananlar ile birlikte 2 milyonu geçti.

Konya İl Kültür Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, müzeyi en çok Japonların ziyaret ettiğini açıkladı. Çıpan, Mevlana Müzesi´ni ziyaret eden turist sayısının her geçen yıl biraz daha arttığını söyledi.

Mustafa Çıpan, 2010´da gerçekleştirilen Şeb-i Arus törenlerinin yapıldığı 7-17 Aralık tarihleri arasında toplam 52 bin 500 yerli ve yabancı turistin müzeyi ziyaret ettiğini hatırlattı. Çıpan, “Hz. Mevlana´nın mesajları her yıl daha çok kabul görüyor. Dünyanın dört bir yanından insanlar akın akın sevgi ve barış mesajlarının kaynağı olan Hz. Mevlana´yı merak ediyor, onun hayatını okuyup ziyaretine geliyor. Geride bıraktığımız 2010 yılı içinde 422 bin 445 yabancı turist Konya´ya geldi. Mevlana´yı anma törenleri, yayımlanan kitaplar ve tanıtım faaliyetleri sayesinde her geçen yıl ziyaretçi sayımızda gözle görünür bir artış oluyor.” dedi.

Çıpan, 2010 yılı içinde müzeyi ziyaret eden yabancı turist sayısının geçen yıla göre yüzde 35 arttığını kaydetti. Çıpan, turist sayılarıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: “2009 yılı içinde toplam 278 bin 655 yabancı turist müzeyi ziyaret etti. 2010 yılında ise bu sayı 422 bin 445´i buldu. Yine 2009 yılı içinde 1 milyon 110 bin, 2010 yılı içinde de 1 milyon 250 bin yerli turist ziyaret etti. Türkiye´nin en çok ziyaret edilen müze sıralamasında üçüncü sırada bulunan Mevlana Müzesi, 2010 yılında 1 milyon 750 bin yerli ve yabancı turist alarak, kendi ziyaretçi rekorunu kırdı.”

MEVLANA´YI TANIYANLAR ONA KOŞUYOR

İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, asırlar önce kardeşlik ve hoşgörü mesajlarıyla dünyayı aydınlatan Mevlana´nın hayatının her geçen yıl daha çok kişi tarafından okunduğunu kaydetti. Çıpan, şöyle dedi:

“Hz. Pir´i tanıyanlar ona koşuyor. Mevlana´nın düşüncelerinin aradan geçen yüzyıllara rağmen ne kadar önemli olduğu ve günümüzde ne kadar ihtiyaç duyulduğu ortada. Dünyanın her yerinden insanlar onu tanıyıp mesajlarını anladıkça ona koşuyorlar. Geride bıraktığımız Şeb-i Arus törenlerinde müze yaklaşık 14 bin kişi tarafından ziyaret edildi.”

Mustafa Çıpan, Konya-Ankara arasında yakında başlayacak olan Yüksek Hızlı Tren seferleriyle ziyaretçi sayısının daha da artacağının altını çizdi.

 


Kaynak: http://www.basinistanbul.com/
Haberi Oku
Etiketler: konya,mevlana

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder