11 Şubat 2011 Cuma

"Muhtesem Yuzyil´in amaci Osmanli sempatisini kirmak"

"Muhteşem Yüzyıl´ın amacı Osmanlı sempatisini kırmak"

 Adana Çağlayan Derneği tarafından düzenlenen söyleşide son günlerin gündemden düşmeyen dizisi Muhteşem Yüzyıl ele alındı.

Söyleşiye katılan tarihçi Hekim Taşkıran, bu dizinin çarpıtmalarla dolu olduğunu ifade ederek, son dönemlerde oluşan Osmanlı sempatisini kırmaya dönük bir çalışma olabileceğini söyledi.

Çok sayıda davetlinin katıldığı söyleşide Osmanlı´nın geçmişine atıfta bulunan Hekim Taşkıran, "600 yıl boyunca üç kıtaya hükmetmiş bir imparatorluktan bahsediyoruz. Osmanlı´yı o şekilde anlatmak doğru değil. Muhteşem Yüzyıl dizisinde Osmanlı devletinin karalanması, Kanuni Sultan Süleyman´ın da şehvet düşkünü gibi gösterilmesi her Türk vatandaşına yapılabilecek en büyük hakarettir.” dedi.

Taşkıran, Osmanlı mirasının çok daha doğru anlaşılmaya başlandığı bir dönemde dizini kendi tarihiyle barışan halka bir misilleme olduğunu vurguladı.

Taşkıran, şunları söyledi: “Tarihimizin çok daha iyi anlaşıldığı bir dönemde, Türkiye´nin Osmanlı coğrafyasındaki etkisi Wikileaks´te bile dile getirilmişken bu oryantalist bakış açısının yeniden hortlatılmasının tek bir cevabı olabilir. O da Osmanlı tarihini çarpıtarak pazarlamak ve reyting yapmak. Daha da acısı, burada, son yıllarda Osmanlı tarihi üzerine oluşan sempatiyi kırma çabası da söz konusu olabilir diye düşünmekteyiz.”

Anlatmaktan haya edilecek bir takım görüntülere sahne olan bu dizilerin Anadolu insanının değerleri ile çeliştiğini söyleyen Hekim Taşkıran, onca tepkiye rağmen dizinin hala yayında olduğuna işaret etti. Taşkıran, bu dizilerin aile fertlerinin bir arada bulunduğu saatlerde ekrana getirilmesini Türk aile yapısının bozulmasına öncülük eden bir çalışma olduğunu da kaydetti.

Dernek Başkanı Nuriye Yağcı ise yeni yapılan bir araştırmada insanların yüzde 80´inden fazlasının, günün büyük bir kısmını televizyon seyrederek geçirdiğinin tespit edildiğini ifade etti. Yağcı, Çağlayan Derneği olarak "Yayıncılık anlayışının temelinde, insanlara olumlu davranışlar kazandırmak olmalı." düşüncesini taşıdıklarını ifade etti. Nuriye Yağcı, dizi ile ilgili şunları söyledi: “Bu dizide ecdadımız şehvet düşkünü olarak gösterilmek isteniyor. Dizinin yapımcısı ve yayınlanan kanalı protesto ediyoruz, kınıyoruz. Konuya duyarlı herkesi görev başına çağırmaktayız. Dernek olarak kent halkının duygu ve düşüncelerine tercüman olmak amacıyla RTÜK´ten dizinin kaldırılmasını istiyoruz.”

 


Kaynak: http://www.basinistanbul.com/
Haberi Oku
Etiketler: adana,çağlayan derneği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder