6 Şubat 2011 Pazar

Rusya, NATO´nun Afganistan´dan cekilmesini istemiyor

Rusya, NATO´nun Afganistan´dan çekilmesini istemiyor

Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov Afganistan´dan NATO öncülüğündeki barış gücü askerlerinin çekilmesinin Rusya açısından tehdit oluşturacağını söyledi. Münih´de 47´incisi düzenlenen Güvenlik Konferansı´nda basına konuşan İvanov, "NATO askerleri dahil barış gücü birliklerinin Afganistan´dan çekilmesi bizim açımızdan askeri tehdit oluşturur. Mevcut durum daha da kötüye gidebilir" uyarısı yaptı.

Rusya´nın barış ve istikrar içinde bir Afganistan´ın varlığını desteklediğini ifade eden İvanov, bölgede aşırılıkçı hareketlerin artmasından endişe duyduklarını belirtti. Rusya Başbakan Yardımcısı bölgede ABD ve NATO´nun öncülüğündeki barışgücü askerlerine yardımcı olmaya devam edeceklerini söyledi.

Uluslararası barış gücü misyonunun başarıya ulaşmasını istedikleni ifade eden İvanov, Rusya demiryolu ve hava sahasının lojistik malzeme taşınmasında kullanılmaya başlandığını hatırlattı.

Konferansta konuşan Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de Afgan güvenlik güçlerinin uluslararası güçlerden bir kısım bölgelerin güvenliğini 21 Mart´ta devralacağını söyledi. Afganistan´da güvenliğin bir iki yıl öncesine göre çok daha iyi durumda olduğuna dikkat çeken Karzai, 2014´e kadar güvenlik devrinin gerçekleşeceğini hatırlattı.

Sovyetler Birliği´nin 1989´da Afganistan işgalini sona erdirmesinden bu yana 20 Ocak´ta Rusya´ya ilk kez devlet başkanı düzeyinde bir ziyaret gerçekleştiren Karzai, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev´le bir araya gelmişti. ABD´nin stratejik hata yapıp yapmadığının anlaşılması için 2014´ün beklenmesi gerektiğini kaydeden Medvedev, uluslararası gücün bölgede görevlerini tamamlamalarının ardından Afganistan´dan çıkmalarını istemişti.

Afganistan´da sayıları 130 bini bulan barış gücü askerlerinin Temmuz 2011´den itibaren ilk çekilme işlemlerine başlaması bekleniyor.


Kaynak: http://www.basinistanbul.com/
Haberi Oku
Etiketler: sergey ivanov,rusya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder