18 Şubat 2011 Cuma

Rusya´ya dogrudan yatirim 2010´da yuzde 50 azaldi

Rusya´ya doğrudan yatırım 2010´da yüzde 50 azaldı

Rusya Maliye Bakanı Aleksey Kudrin, 2010´da Rusya´da doğrudan yabancı yatırımda yüzde 50´lere varan bir azalma olduğunu söyledi. Kudrin´, " İlk verilere göre bu yıl doğrudan yatırım 12-14 milyar dolar arasında." dedi. Ekonomik Forum´da konuşan Rus Bakan yatırımların ivme kazandığı dönemde 27 milyar dolarlık doğrudan yatırım geldiğini de hatırlattı.

Rusya´nın büyüme hızının en az yüzde 6-7 aralığında olması gerektiğini ifade eden Kudrin, yüzde 4´lük büyüme hızının yeterli olmadığını söyledi. Rusya Maliye Bakanı, “Önümüzdeki dönemde yüzde 4 oranında büyüme hızı görebiliriz. Orta ölçekte bir ekonomik büyüklük olan Rusya için bu oran yeterli değil. Bizim yüzde 6-7´yi aşmamız gerekiyor” dedi.

GIDADA YABANCI YATIRIMA TEŞVİK GELİYOR

Kudrin´in Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma´da başta gıda olmak üzere bir çok alanda yabancı yatırımı kolaylaştırıcı yeni yasa hazırlığı öncesinde gelmesi dikkat çekti.

Duma´dan yapılan açıklamada ekonomik kriz öncesi bir kısım stratejik sektörlerde yabancı yatırımların önünü kesen uygulamaların önemli ölçüde geri çekileceği belirtildi. Petrol, doğalgaz, nükleer endüstri, balıkçılık, uzay, basın ve gıdada yabancı yatırımların teşvik edileceği belirtiliyor.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev yabancı yatırımların teşvik edilmesi için hükümete talimatta bulunmuştu. Kremlin´den yapılan açıklamaya göre Medvedev, 1 Mart´a kadar hazırlıkların tamamlanarak kendisine sunulmasını talep etmişti.

Kremlin danışmanı Arkadi Dvorkoviç Rusya´nın yatırım alamamasının önündeki engelleri; devlet kaynaklı rüşvet, aşırı bürokrasi ve verimsiz işleyen yargı olarak sıralamıştı. Kremlin danışmanı, "Rusya´da 2010 sonu itibari ile baktığımızda yatırımlar açısından ´çok zayıf´ olarak niteleyebiliriz..." eleştirisi getirmişti.

 


Kaynak: http://www.basinistanbul.com/
Haberi Oku
Etiketler: Aleksey Kudrin,rusya,yatırım,Dmitri Medvedev

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder