9 Şubat 2011 Çarşamba

Suddeutsche Zeitung: Turkiye modeli, Islam dunyasindaki radikaller icin bir tehdit

Süddeutsche Zeitung: Türkiye modeli, İslam dünyasındaki radikaller için bir tehdit

 Almanya´nın saygın gazetelerinden Süddeutsche Zeitung´un, Türkiye temsilcisi Kai Strittmatter´in imzasıyla yayınladığı yorumda, Türkiye´nin, Mısır için örnek teşkil edecek bir ülke olup olmadığı sorusuna cevap arandı. Yorumda Adalet ve Kalkınma Partisi´nin, Mısır´da radikal İslâmcı Müslüman Kardeşler´e örnek olması beklentisine girildiği belirtiliyor, ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve açıklamaları, yeterince güvenilir bulunmadığı belirtildi.

 

"Adalet ve Kalkınma Partisi örneği Batı´ya, İslâmi hareketlerin de pekala değişebileceğini gösterirken, Arap dünyasındaki dini çevrelere ise demokrasi ve ekonomideki liberalleşmenin kaos ya da manevi değerlerin kaybedilmesi anlamına gelmediğini, bunların tam tersine başarı ve yükselişin anahtarı olabileceğini sergiliyor.” ifadelerini kullanan Kai Strittmatter, AK Parti hükümetinin sekiz yıllık iktidarının ardından Türkiye bugüne dek hiç olmadığı kadar büyüme yaşadığını vurguladı.

 

Deutsche Welle sitesinin yaptığı alıntıya göre, Strittmatter şöyle devam etti: “Ülke hiç olmadığı kadar özgür. Ve uluslararası alanda da oynadığı rol, her geçen yıl biraz daha büyüyor. Türk demokrasisi mükemmel olmaktan çok uzak. Başbakan Erdoğan çifte standart uygulamayı seviyor. Erdoğan´ın Mısır konusunda yaptığı, ihtiraslı özgürlük ve demokrasiyle ilgili açıklamaları, İran rejimi geçen yıl muhalefeti kanlı biçimde bastırdığı dönemde duymak, hoş olurdu.“

 

Türkiye´nin bölgedeki etkisinin, Ankara´nın inandırmak istediği kadar büyük olmadığı yorumunu yapan yazar, “Ancak Türkiye bölgede yön tayini gündeme geldiğinde, parlak bir örnek teşkil ediyor. Tunus´un sürgünde yaşayan İslâmcı muhalif lideri Raşid Gannuşi 22 yıl sonra ülkesine döndüğünde, ülkesi için Adalet ve Kalkınma Partisi benzeri bir yapılanma tasavvur ettiğini söyleyerek, ´AK Parti, İslâm ve demokrasinin uyuşabileceğini gösterdi´ dedi.” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye´nin İsrail´e yönelik eleştirileri nedeniyle Batı tarafından sert biçimde saldırıya uğramasının üzerinden altı ay geçtiğini belirten Süddeutsche Zeitung yazarı, “İlginçtir ki, El Kaide örgütünün iki numaralı ismi Ayman El Zevahiri de aynı dönemlerde Türkiye´yi, Batı´nın hizmetkârı olduğu ve düşman İsrail´le işbirliği yaptığı gerekçesiyle tehdit etmişti. Bu bir tesadüf değil. Türkiye modeli, İslâm dünyasındaki radikaller için bir tehdittir." diye yazdı.

 


Kaynak: http://www.basinistanbul.com/
Haberi Oku
Etiketler: Süddeutsche Zeitung,almanya,islam

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder