3 Şubat 2011 Perşembe

TESK: Akaryakitta tavan fiyat geri gelmeli

TESK: Akaryakıtta tavan fiyat geri gelmeli

Motorine gelen 7-8 kuruşluk zammın ardından Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK), tavan fiyat uygulamasına geri dönülmesini istedi. Akaryakıtta uygulanan yüksek vergi uygulamasını eleştiren TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “Temel tüketim malı olan akaryakıtta zamlar devam ediyor. A´dan Z´ye tüm kesimlerin hayatını etkileyen akaryakıt fiyatları düşürülürse vatandaşın cebi rahatlar. Taksici, servisçi, nakliyeci esnafı ağır maliyetlerden kurtularak geçimini sağlar.” dedi.

Bazı ülkelerdeki siyasi karışıklıkların petrol fiyatlarını tetikleyerek yükselmesine sebep olduğunu söyleyen Palandöken, “Dünya´da en pahalı benzin Türkiye´de, en ucuzu Venezuella´da satılıyor. Ama Venezuella Enerji Bakanlığı ham petrolü varil başına 83,95 ABD Doları´ndan ihraç ediyor. Biz tam tersini yapıp benzini 1 liraya ihraç edip, ülke içinde 4 liraya varan fiyatlara satıyoruz.” diye konuştu.

2008 yılında 150 dolar olan petrolün varil fiyatının şu an 90 dolara düştüğünü ifade eden Bendevi Palandöken, bu sürede rafineri çıkış fiyatı ve bayi kârı düşmesine rağmen benzinin fiyatının da 3,34 liradan 4 liraya yükseldiği bilgisini verdi. Fiyatların bu şekilde yükselmesinin vergilerin sürekli artırılmasından kaynaklandığını savunan TESK Başkanı, “Petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak vergiler yükseltilmese, benzin şimdi 2 lira olmalıydı. Eğer ham petrol fiyatları daha da artarsa akaryakıt fiyatlarının yükselmemesi için vergilerin düşürülmesi gerekir.” şeklinde konuştu.

Akaryakıtta yüzde 65´in üzerinde vergi alındığını kaydeden Bendevi Palandöken, bu oranın mutlaka düşürülmesi gerektiğine işaret etti. “Çünkü benzinde 8 Temmuz 2008´de 2,03 TL olan toplam vergi 2,50´ye, motorinde 1,52 TL olan 1,82 TL´ye çıkmış bulunuyor. Benzinin rafineriden çıkış fiyatı 30, motorinin ise 40 kuruş düşmüş iken benzinin fiyatı 4 lirayı buldu.” dedi.

 


Kaynak: http://www.basinistanbul.com/
Haberi Oku
Etiketler: tesk,akaryakıt,motorin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder