13 Şubat 2011 Pazar

Vali Karaloglu, Van Denizi suyundaki mineral zenginligini anlatti

Vali Karaloğlu, Van Denizi suyundaki mineral zenginliğini anlattı

Van Valisi Münir Karaloğlu, İstanbul Üniversitesi´nin Van Denizi ile ilgili yaptığı bilimsel çalışmanın tamamlandığını belirtti. Karaloğlu, Van Denizi´nde Türkiye´deki kaplıca sularındaki mineral zenginliğinin üzerinde bir değer çıktığını söyledi.

Van´daki programları sebebiyle Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT)´in açılışına katılamayan Vali Karaloğlu, hafta sonu turizmcilere moral vermek amacıyla İstanbul´a gitti. Fuarın giriş kapısında Yardımcısı Atay Uslu, Gevaş Kaymakamı Yusuf Güni, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (VATSO) Zahir Kandaşoğlu, İstanbul Van Vakfı Başkanı Müjdat Çelik ve Vanlı turizmciler tarafından karşılanan Karaloğlu, turizmcilerin tanıtım yaptığı 6 nolu salonda bulunan standa geldi. Van Oturma Grubu ve Vanlı sanatçı Mehmet Öndül´ün türküleriyle karşılanan Karaloğlu, ´Bak Hele Bak´ lakaplı Yusuf Konak´ın ikram ettiği ´Van Kahvaltısı´ndan tadımlık aldı. Stantta bulunan ziyaretçilerle kısa bir süre sohbet yapan Karaloğlu, gazetecilere bölgenin yeni turizm destinasyon projesi ve Van Denizi suyunun cilt hastalıklarına etkisini anlattı.

ASINI YENİ BİR DESDİNASYON MERKEZİ YAPMAK İSTİYORUZ”

Van Denizi havzası ile ilgili hem Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın hem de Van, Bitlis, Hakkari ve Muş valiliklerinin çalışmaları olduğunu kaydeden Karaloğlu, bölgeyi yeni bir desdinasyon merkezi yaparak, Türkiye turizmine kazandırmak istediklerini söyledi.

Bölgenin çok önemli turizm değerlere sahip olduğunu ifade eden Karaloğlu, Van Denizi´nin de bu değerlerin en önemlilerinden biri olduğunu belirtti. Karaloğlu, “Bugüne kadar kullanmadığımız değerleri gün yüzüne çıkarmak istiyoruz. Van Denizi havzasının hem doğu yakası olan Van´da, hem de batı yakası olan Bitlis´te gerçekten çok önemli kültürel değerlerimiz var. Onları bu fuarda sergilemeye çalışıyoruz. Doğu´da yeni bir turizm merkezi oluşturmaya, turizmi de çeşitlendirmeye gayret gösteriyoruz. Van ve çevresi gerçekten bir inanç merkezi. Van´da Akdamar Adası´ndaki kilise, Bitlis´in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Mezarlığı, yine Van´ın Erciş ve Gevaş ilçelerindeki Selçuklu mezarlığı, kuzeyde ise Doğubeyazıt´taki İshakpaşa Sarayı. Biz bölgeyi yeni bir desdinasyon merkezi olarak pazarlamaya çalışıyoruz. Van olarak da bu pastadan en büyük payı almak istiyoruz.” dedi.

“RESTORASYON ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK”

Van´da son 1,5 yıl içinde tarihi mekanlarda devam eden ve yeni başlanacak olan restorasyon çalışmaları hakkında da bilgi veren Karaloğlu, şunları ifade etti: “Van´daki tarihi yapılanma devam ediyor. Hem Van Kalesi hem de eski Van şehrindeki Hüsrevpaşa Külliyesi, Kayaçelebi Camii ve Saray Kapısı, Hoşap´ta, Hoşap Kalesi ve kümbetlerinde de restorasyonlar devam ediyor. Bu yıl yeni yatırımlar da olacak.”

“VAN DENİZİ TÜRKİYE´NİN EN YÜKSEK MİNARELLİ SUYU”

Bir gazetecinin EMITT Fuarı´na tanıtım amaçlı olarak geçen yıl Van Kedisi teması işlendiğini, bu yıl ise Van Denizi´ni İstanbul´a taşıyarak farklı bir konseptle turizmcilerin karşısına çıktıklarını hatırlatması üzerine Karaloğlu, şunları söyledi: “Bugüne kadar maalesef Van Denizi´ni ne turizmde, ne sporda ne taşımacılıkta ne de tatil de kullanmamışız. Biz geçen yıl Van Kedisi teması ile EMITT´e katılmıştık. Bu yıl ise Van Denizi ve Van Denizi suyu teması ile fuara katıldık. Bu yıl fuarda Van Denizi temamız olunca da, Van Denizi´nin bir de maketini yaptık. Van denizi suyunu şişeleyip vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Amacımız dikkatleri Van Denizi´ne çekmek. Bununla ilgili İstanbul Üniversitesi´nin yürüttüğü akademik çalışmaları da tamamlandı. Bilim adamlarımızın ifadesini aktarıyorum: ´Türkiye´de Van Denizi´ndeki mineral zenginliği kadar hiçbir kaplıca suyunda mineral zenginliği´ olmadığı söyleniyor. Bugüne kadar bilinmiyordu. Ama şu anda biliniyor. Biz bundan sonra Van Denizi suyunu, hem dillendirici hem de tedavi edici özelliğiyle de kullanmak istiyoruz.”


Kaynak: http://www.basinistanbul.com/
Haberi Oku
Etiketler: Münir Karaloğlu, İstanbul Üniversitesi,van

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder