7 Mart 2011 Pazartesi

"ABD, Putin ya da Medvedev´den birini tercih etmez"

"ABD, Putin ya da Medvedev´den birini tercih etmez"

Rusya-ABD iliskilerinde Barack Obama´nin koltuguna oturmasinin ardindan baslayan yumusama dönemi, Baskan Yardimcisi Joe Biden´in Moskova ziyareti ile yeni bir boyut kazanacak. Nükleer silahlarda indirim anlasmasi, Iran´a yaptirim, Afganistan operasyonlarinda isbirligi ve Ortadogu´daki ayaklanmalarda ortak yaklasim gerçeklestirebilen iki baskent, isbirligini derinlestirmeyi planliyor. Rusya´nin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeligi ve Avrupa´da Rusya´nin da içinde yer almasi ve ortak füze kalkani iki baskentin 2011 gündeminde ulasilmasi gereken hedefler arasinda yer aliyor.

Biden´in Finlandiya ile baslayan Avrupa turunun ikinci ayaginda Moskova olacak. Sali günü Rusya´ya gelecek ABD Baskan Yardimcisi Rusya Devlet Baskani Dmitri Medvedev ve Rusya Basbakani Vladimir Putin´le bir araya gelecek. Beyaz Saray Sözcüsü Tony Blinken Biden´in Rusya´nin teknoloji vadisi olarak planlanan Skolkovo´yi ziyaret etmesi, burada is adamlarina bir konusma yapmasi da planlaniyor. Biden, Moskova Devlet Üniversitesi´nde de Rusya-ABD iliskilerinin ele alindigi bir konferans verecek. ABD Baskan Yardimcisi Cuma günü Moskova´dan ayrilmasi ve Moldova´nin baskenti Kisinev´e geçmesi bekleniyor.

Rus basininda Biden´in ziyareti, 2012 baskanlik seçimlerinde Washington´un Rusya Devlet Baskani Medvedev´in Kremlin´de bir dönem daha oturmasini destekledigi yorumlarina neden oldu. Söylentilere göre ABD, tercihlerinin Medvedev´den yana oldugunu Rus makamlarina iletecek. Iddialari yalanlayan Beyaz Saray Danismani Michael McFaul, "Baskan Yardimcisinin Moskova ziyareti bizim tercihimizi bildirmekle ilgisi yok. Bizim böyle bir rolümüz oldugunu degerlendirmek aptalca olur..." açiklamasinda bulundu.

Rusya ve ABD´nin nükleer silahlarin sinirlandirilmasi ve güvenlik konularinin disinda da iliskilerini genisletmek istedigine deginen McFaul, "Yatirimlar, inovasyon ve ekonominin yer aldigi genis bir isbirligi perspektifi var. ABD, Rusya ile bir çok alanda iliskileri genisletmek istiyor" ifadelerini kullandi.

 


Kaynak: http://www.basinistanbul.com/
Haberi Oku
Etiketler: dtö,abd,rusyajoe biden,putin,medvedev

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder