7 Mart 2011 Pazartesi

Beyaz Saray, terore karsi dini hosgoru mesaji verecek

Beyaz Saray, teröre karsi dini hosgörü mesaji verecek

 Beyaz Saray yönetimi, bu hafta Kongre´de gerçeklestirilecek ve Müslümanlari potansiyel terörist olarak gösterdigi gerekçesiyle tepki çeken “Islami radikalizm” konulu bir oturumda dini hosgörü mesaji vermeyi planliyor. ABD Baskani Barack Obama´nin, Washington´da Müslümanlarin yasadigi ve FBI ile isbirligi yaparak El Kaide´yi reddeden bir cami bölgesine Ulusal Güvenlik Danismani Yardimcisi Denis McDonough´u gönderdigi belirtildi. McDonough da "Dini olmak, anti-Amerikan olmak degildir. Dini olmak özbeöz Amerikali olmak demektir.” açiklamasini yapti.

Açiklama, Müslümanlari hedef aldigi gerekçesiyle elestiri alan Kongre´de oturumundan 4 gün önce yapildi. Dün de New York Times Meydani´nda oturum aleyhinde gösteri düzenlendi. Gösteride Müslümanlara karsi adil davranilmadigi, bütün Müslümanlari radikal olarak görüp onlarla bir tutmanin adil olmadigi ve ülkeyi böldügü dile getirildi.

Obama´nin siddetli asiricilik ile mücadeleden sorumlu ismi olan Denis McDonough ise Müslüman, Hristiyan ve Yahudilerin katildigi dinlerarasi bir forumda açik konustu: “Hepimiz Amerikaliyiz.”

Amerikan hedeflerine yönelik son terör saldirilarinin birçogunun, Islam´in “siddet ya da radikal” düsüncelerini benimsediklerini iddia eden kisiler tarafindan düzenlendigi belirtiliyor. Bu yüzden, saldirilardaki dini rolün göz ardi edilemeyecegi savunuluyor. Ancak bu saldirilar için Islam´a ve dini güdülere odaklanmanin da siddet eylemleriyle hiçbir ilgili olmayan bütün Müslüman toplumu da yabancilastirma tehlikesi olduguna dikkat çekiliyor.

Kongre´deki oturumu gerçeklestirecek olan Cumhuriyetçi Parti Kongre üyesi ve Iç Güvenlik Komitesi Baskani Peter King ise Müslüman toplumun, ABD´ye yönelik bu saldirilari önlemek için daha fazlasini yapabilecegini ve yapmasi gerektigini belirtti. Dün CNN´e konusan King, Amerikali Müslümanlarla kanunlarin yaptirimi arasinda “yeterli isbirligi bulunmadigini” dile getirdi.

Persembe günü gerçeklestirilecek oturumda iki sahidin de ifade vermesi bekleniyor. Iki kisi de bazi gruplar tarafindan “radikallestirilerek teröre yöneltilmis iki kisinin” akrabalari. Bunlardan biri Minneapolis´te yasarken Aralik 2008´de ülkeyi terk ederek Somali´de bir “terör grubuna” katilmis Burhan Hasan adli bir kisinin amcasi. Ailesi Hasan´in Somali´de öldügüne inaniyor.

Ifade verecek diger sahit ise 2009 yilinda Arkansas´ta bir asker toplama merkezinde bir askeri öldüren Carlos Bledsoe adli bir kisinin babasi. Tennessee eyaletinde büyüyen Bledsoe, daha sonra Müslüman olmus ve adini Abdülhakim Muhammed olarak degistirmis.

McDonough, Müslüman Amerikalilarin sorun olmadigini; ancak çözümün bir parçasi oldugunu düsünüyor. McDonough, forumdaki konusmasinda “Hiçbir toplumdan bu kadar kompleks bir zorlugu karsilamasi beklenemez. Hiçbir toplumun terör organizasyonlari, nasil ortaya çiktiklari, yeni teknolojileri nasil kullandiklari ve genç insanlara nasil ulastiklari konusunda uzman olmasi beklenemez.” dedi.

Obama yönetimine bagli ajanslarin “radikallesme” sürecini anlamak için çalismayi sürdürecegini belirten McDonough, ABD´deki diger Müslüman gruplara da ulasma sözü verdi. Ayrica dost diye tabir ettigi Müslüman Amerikalilar hakkindaki yanlis algilamalari giderme vaadinde bulundu.


Kaynak: http://www.basinistanbul.com/
Haberi Oku
Etiketler: Beyaz Saray, terör

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder