7 Mart 2011 Pazartesi

DISK Genel Baskani Celebi´ye kamu davasi acilmasi istendi

DISK Genel Baskani Çelebi´ye kamu davasi açilmasi istendi

Izmir Cumhuriyet Bassavciligi, Devrimci Isçi Sendikalari Konfederasyonu (DISK) Genel Baskani Süleyman Çelebi hakkinda kamu davasi açilmasini talep etti. Konuyla ilgili yazili bir açiklama yapan Hak-Is´e bagli Türkiye Otel, Lokanta ve Eglence Yerleri Isçileri Sendikasi (OLEYIS) TIS ve Hukuk Genel Sekreteri Mehmet Ali Akpinar, Çelebi´nin genel baskanliginin tehlikede oldugunu söyledi. Akpinar, hakkinda sendikal haklarin kullanilmasini engellemekten dava açilan Çelebi´nin, hüküm giymesi halinde seçme ve seçilme hakkini kaybedecegini, bö sebeple sendika genel baskanliginin sona erecegini belirtti.

OLEYIS Genel Baskanligi adina bassavaciliga yapilan suç duyurusu üzerine açilan sorusturma sonucunda Süleyman Çelebi hakkinda kamu davasi açilmasina karar verildigini belirten Akpinar, süpheliler arasinda Izmir Grand Plaza isyeri yöneticilerinin de bulundugunu ifade etti.

OLEYIS, 31 Temmuz ve 1 Agustos 2010 tarihlerinde yapilan 11. olagan genel kurulunda DISK´ten ayrilma karari aldi. Hukuk Genel Sekreteri Akpinar, bunun ardindan DISK Genel Baskani Çelebi´nin, kendilerine üye isçileri istifaya çagirdigini, Izmir Grand Plaza´daki toplatida isçileri tehdit ettigini öne sürdü. Bu hususun CD kayitlariyla belgelendigini savunan Mehmet Ali Akpinar, bassavciligin kamu davasi açilmasini istedigini dile getirdi.

Söz konusu kamu davasinin iddianamesinde, Grand Plaza´da çalisan OLEYIS üyesi 314 isçinin, atilacaklari tehdidi sebebiyle OLEYIS´ten istifa etmek zorunda kaldigi, bu toplu istifa sebebiyle sendika faaliyetlerinin engellendigi, süphelilerin üzerlerine atili suçu isledigi anlasildigindan Süleyman Çelebi ve diger süphelilerin, TCK´nin 118/2 ve 53. maddeleri geregince cezalandirilmasi istendi. TCK´nin 118/2. maddesi, "Cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykiri baska bir davranisla bir sendikanin faaliyetlerinin engellenmesi halinde, 1 yildan 3 yila kadar hapis cezasi hükmolunur.", 53. madde ise, "Bir kamu görevinin üstlenilmesi, TBMM üyeligi seçilmeye dair görevler, seçme ve seçilme hakki, sendika dernek, kooperatif ve siyasi parti yöneticisi olamaz." hükmünü tasiyor. Akpinar, dava açilip Süleyman Çelebi´nin suçlu bulunmasi halinde 1 ile 3 yil arasinda hapis cezasi alacagi gibi sendikacilik yapamayacagi, bütün seçme ve seçilme haklarini kaybedecegini söyledi. Akpinar, davaya OLEYIS´in müdahil olarak katilacagini sözlerine ekledi.


Kaynak: http://www.basinistanbul.com/
Haberi Oku
Etiketler: Süleyman Çelebi,disk,kamu davasi,izmir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder