7 Mart 2011 Pazartesi

Saglik-Sen: Saglikta calisan kadin siddet ve stres magduru

Saglik-Sen: Saglikta çalisan kadin siddet ve stres magduru

Çalisma hayatinda kadina yönelik siddetin en sik rastlandigi kurumlar arasinda hastaneler geliyor. Acil servisler ise magduriyetin en çok yasandigi birim.

Saglik-Sen´in 8 Mart çalisan kadinlar günü sebebiyle saglik kurumlarinda çalisan kadinlarin yasadigi sorunlara dikkat çekmek amaciyla açikladigi arastirma çarpici sonuçlar içeriyor. Saglik-Sen´in 12 bölgede gerçeklestirdigi ankete katilan kadin çalisanlarin yüzde 90´i isi nedeniyle çocuklarina vakit ayiramadiklarindan, yüzde 85´i aile ve sosyal hayatinin kisitlandigindan yakiniyor. Yüzde 79´u meslegini yerine getirirken yogun stres yasiyor. Yüzde 77´si çok fazla nöbet tutmalarinin is performanslarini olumsuz etkiledigini düsünüyor.

“24 saat halka hizmet eden kadin çalisanlarin, 8 Mart´ta dahi bir hasta yakini tarafindan siddete ugramamasinin hiçbir garantisi yok.” diyen Saglik-Sen Genel Baskani Mahmut Kaçar, çalisan kadinlar gününde saglikta yasanan siddete dikkat çekiyor. Kadin çalisanlarin yüzde 76´si ugradiklari siddetin kaynagi olarak hasta ve yakinlarini görüyor. Arastirmaya katilan kadinlarin yüzde 61´i sözel, yüzde 36´si psikolojik siddetle karsilastigini belirtiyor.

Saglik hizmetlerinin aksamadan yürütülmesinde en büyük katkiyi kadin çalisanlarin sagladigini belirten Kaçar, “Kadin çalisanlar yetersiz istihdama bagli olarak yasadigi agir is yükünden kurtarilmali, büyük bir stres kaynagi haline dönüsen siddete karsi çalisma güvenlikleri saglanmali, aile ve sosyal hayatta onlari rahatlatacak tedbirler alinmalidir.” dedi.

 


Kaynak: http://www.basinistanbul.com/
Haberi Oku
Etiketler: Saglik-Sen,kadin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder