8 Mart 2011 Salı

SP Genel Baskani Kamalak: Savci ve hakimlerimizin basin ozgurlugunu ihlal ettiklerine ihtimal vermiyorum

SP Genel Baskani Kamalak: Savci ve hakimlerimizin basin özgürlügünü ihlal ettiklerine ihtimal vermiyorum

Saadet Partisi Genel Baskani Mustafa Kamalak, Ergenekon sorusturmasi çerçevesinde gözaltina alinarak tutuklanan gazetecilerle ilgili tartismalarin zamansizligina dikkat çekti. Kamalak, "Henüz ne ile suçlandiklarini bilmiyoruz. Devam eden sorusturmayla ilgili savci ve hakimleri etkileyecek yorumda bulunmak dogru degil. Hakim ve savcilarimizin basin özgürlügünü ihlal edecek sekilde talimat ve yönlendirmelerle hareket ettiklerine ihtimal vermiyorum." diye konustu.

Türk hukuk tarihinde hakim ve savcilarin baski altinda kalarak karar verdigi karanlik dönemler bulundugunun altini çizen Prof. Kamalak, "Türkiye artik, apoletli hakimlerin görev yaptigi Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM)´nde vesayet günlerini de geride birakti." dedi.

Adaletin tecelli etmesi için yarginin çalismalarina firsat verilmesi gerektigini kaydeden SP Lideri, hukuk önünde herkesin esit oldugunu söyledi. Eski Basbakanlardan Merhum Erbakan ve pek çok siyasetçi ve gazetecinin geçmiste yasal çerçevedeki konusmalari ve yorumlarindan dolayi yargilanip tutuklandiklarini hatirlatan Prof. Kamalak sözlerini söyle sürdürdü: "Bu ülke baski ve talimatlarla dava açan savcilari da, karar veren hakimleri de gördü. Merhum genel baskanimiz Erbakan Bingöl konusmasiyla haksiz yere yargilandi. Merhum Basbakan Adnan Menderes baski altindaki hakimlerin aldiklari talimata görev verdikleri kararla idam edildi. Apoletli hakimlerin görev yaptigi mahkemelerin bagimsiz karar vermesi mümkün mü? Bütün bunlar oldu ancak Türkiye artik gerçek yargi bagimsizligini idrak ediyor. Ergenekon savci ve davaya bakan hakimlerin gazetecileri sirf gazetecilik görevlerini ifa etmeleri ya da kitap yazmalarindan dolayi tutuklamamislardir. Buna ihtimal vermiyorum, çünkü apoletli hakimlerin görev yaptigi mahkemeler gerilerde kaldi."

Ergenekon sorusturmasi çerçevesinde tutuklanan Odatv yöneticisi Soner Yalçin´in sorgulamasi sirasinda ele geçen belgeler yeni gözalti dalgasina sebep olmustu. Gazeteci Nedim Sener ve Ahmet Sik´in gözaltina alinmalari basin özgürlügünün ihlali olarak tepkilere sebep olmustu. Konuyla ilgili yazili açiklama yapan Ergenekon Savcisi Zekeriya Öz, iddia edildigi gibi gazetecilerin, mesleki faaliyetleri ya da yazdiklari kitaplar yüzünden gözaltina alinmadiklarini vurgulamisti.


Kaynak: http://www.basinistanbul.com/
Haberi Oku
Etiketler: Mustafa Kamalak, Ergenekon sorusturmasi,sp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder