26 Şubat 2011 Cumartesi

Ayva: Engelli lisansli sporcu sayisi 27 bine ulasti

Ayva: Engelli lisanslı sporcu sayısı 27 bine ulaştı

AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, 2002 yılında Türkiye´deki engelli lisanslı sporcu sayısının 2 bin civarındayken, bugün 27 bine ulaştığını söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve Türkiye´de yaşayan engelli vatandaşların sıkıntılarına mercek tutacak olan ´1. Haklarımızın Farkındayız Paneli´ Atatürk Kongre Kültür Merkezi´nde (Merinos AKKM) gerçekleştirildi. Programa AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan ve Sedat Kızılcıklı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, kurum müdürleri, engelli derneklerinin yöneticileri ile çok sayıda engelliler ve ailesi katıldı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, dünya düzeninin normal insanlara göre dizayn edildiğini, böyle olmayanların sorun yaşadığına dikkat çekti. 2002 yılında Türkiye´deki özürlü lisanslı sporcu sayısının 2 bin civarında iken, şuanda 27 bine ulaştığını vurgulayan Ayva, 2003 yılı başından 2010 yılına kadar 178 bin 577 engelli vatandaşın işe yerleştirildiğini açıkladı. Bakış açılarının artık değişmesi gerektiğini kaydeden Ayva, bu konuda çok yol alındığını söyledi. Hükümet olarak engellilerin eğitimine de önem verdiklerini ifade eden Ayva, 2023 özürlü vizyonundan da şöyle bahsetti, “Şuanda herkes eğitim hakkını kullanabiliyor. Eskiden 30 bin civarında eğitim alan varken, şuanda 216 bin öğrenciye ulaştı. Problemlerin tamamen şekil ve içerik bakımında değişeceğine inanıyoruz. 2023´te akademisyenlerin yüzde 1´nin özürlü olacağını düşünüyoruz. İşsizliğin, özürsüzlerle aynı oranda olacağını, eğitimsiz özürlünün kalmayacağını düşünüyoruz. Türkiye sanayi sektörünün, özürlülere yönelik araç ve gereç üretiminde ilk 10´a gireceğini öngörüyoruz. Bu anlamda büyük hizmetlerin olacağına inanıyorum."

 

"BURSA´DA 300 BİN CİVARINDA ENGELLİ NÜFUSU VAR"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise panel öncesinde yaptığı konuşmada, engellerinin kaldırılması, en aza indirilmesi konularının konuşulacağı, engellilerin yaşadığı sıkıntılarının masaya yatırılacağı, tartışılacağı ve çözüm yollarının ortaya konulacağı programın çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde 10 milyona yaklaşan engelli nüfusunun Bursa´da da 300 bin civarında olduğunu dile getiren Başkan Altepe, şunları söyledi: "Ülke olarak gelişiyoruz. Bu yüzden bu konuda acele ediyoruz. Engelli kardeşlerimizin artık kent hayatına katılması, dünya nimetlerinden daha fazla istifade etmesi, 4 duvar arasında kapalı kalmaması ile ilgili yoğun çaba sarf ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak attığımız tüm adımlarda engelli kardeşlerimizle birlikte hareket etmeye özen gösteriyoruz. Sadece Bursa´nın değil, Marmara Belediyeler Birliği Başkanlığı olarak bu bölgenin de Türkiye´de öncü olmasını istiyoruz. Bu konuda bakanlığımızla protokolümüzü yaptık." Şehirde artık engellilerin yaşadığının fark edildiğini anlatan Altepe, eksiklerin giderilmesi için çalıştıklarını vurguladı.

AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan ise geçen dönem çıkartılan Özürlüler Yasası´nın yürürlüğü henüz girmemesine rağmen, Altepe´nin tüm toplu taşıma araçlarını engellilerin rahat kullanabileceği hale getirdiğini ifade etti. Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Güney de valilik bünyesinde Engelli Koordinatörlüğü oluşturduklarını, burada engellilerin karşılaştığı sorunlara çözüm bulmaya çalıştıklarını anlattı.

Konuşmaların ardından Kevser Öztürk ve Üzeyir Dal´ın moderatörlüğünü yaptığı panele geçildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanı Neşet Çakmalı´nın yanı sıra sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Vergi Dairesi, Sosyal Güvenlik Kurumu ve İş-Kur´dan birer temsilcinin konuşmacı olduğu panelde, kurumların engelliler lehine yaptığı çalışmalar hakkında dinleyicilere bilgi verildi. Programın sonunda protokol tarafından konuşmacılara plaket verildi.

 


Kaynak: http://www.basinistanbul.com/
Haberi Oku
Etiketler: Lokman Ayva,ak parti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder