21 Şubat 2011 Pazartesi

Cin, ayyuka cikan yolsuzluklarin uzerine gidiyor

Çin, ayyuka çıkan yolsuzlukların üzerine gidiyor

 Çin Komünist Partisi (ÇKP), ekonominin gelişmesine paralel olarak artan yolsuzluklarla mücadeleye ağırlık verilmesi gerektiğini bildirdi.

Çin´de hemen herkes ülkedeki yolsuzluklardan şikâyet ediyor. ÇKP, sosyal huzursuzluklara neden olan yolsuzlukların üzerine gidiyor. ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimi Üyesi He Guoqiang, yolsuzlukla mücadele ve dürüst yönetim yapılanması çerçevesinde halkın sorunlarının çözümüne öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı.

Çin Uluslararası Radyosu´nun haberine göre He, 17. ÇKP Merkezi Komitesi Disiplin Denetim Komisyonu 6. Genel Toplantısı´nda okuduğu raporda, çeşitli kademelerdeki disiplin denetim kurumlarının faaliyetine değindi. He Guoqiang, denetim kurumlarının halkın yeni beklentilerine uyarak, en çok şikâyet ettikleri yolsuzluk sorununun çözümüne ağırlık vermeleri gerektiğini ifade etti. Raporda 2010 yılında disiplin denetim kurumlarının toplam bir milyon 400 binden fazla şikâyet mektubu aldığı, 140 bin olay hakkında dava açtığı ve 140 binden fazla kişiyi cezalandırdığı kaydedildi.

Bir ay kadar önce Devlet Gıda ve İlaç İdaresi´nin eski müdür yardımcısı Zhang Jingli de rüşvet aldığı ve yetkilerini kötüye kullandığı gerekçesiyle partiden ihraç edilmişti.

2010 yılında Çin genelinde 146 bin 517 yetkili disiplin cezası alırken, ceza alan 5098 ilçe ve daha üst seviyedeki birim yetkilisinden 804´ü hakkında dava açıldı.

Devlet Başkanı ve ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri Hu Jintao, geçen ay, yolsuzluğun hala "ciddi bir sorun" olduğunu söylemişti. Hu, yönetimin bu konuda daha fazla çaba harcaması gerektiğini de ifade etmişti.

Son yolsuzluk soruşturması, Türkiye ile de hızlı tren projelerinde söz sahibi olan Çin Demiryolu Bakanı Liu Zhijun (58) için yapılmıştı. Resmi Xinhua ajansı, Liu´nun "disiplini ciddi şekilde ihlal ettiği" ni bildirdi. 2003 yılından beri Çin´in demir yollarında söz sahibi olan Liu, bakanlığın parti sekreterliği görevinden alınırken, bu göreve Genel Gümrük İdaresi Müdürü Sheng Guangzu (62) getirilmişti.

Yolsuzluk soruşturmalar devam ederken, devlet medyasında bazı yerel yönetimlerdeki yetkililerin yolsuzlukları yer almaya başladı. Bunlardan birisi de Jiangxi eyaletinin Poyan kasabası eski finans müdürü Ouyang Changqing. Haberlerde Quyang´ın diğer düşük seviyedeki yetkililerle birlikte hükümetin milyonlarca dolar parasını nasıl zimmetlerine geçirdikleri anlatılıyor.


Kaynak: http://www.basinistanbul.com/
Haberi Oku
Etiketler: yolsuzluklar,çin,Komünist Partisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder