23 Şubat 2011 Çarşamba

Tekkekoy´de Rumlara ait cesme tarihe kazandiriliyor

Tekkeköy´de Rumlara ait çeşme tarihe kazandırılıyor

Samsun´un Tekkeköy ilçesi Bakacak Köyü´nde Rumlara ait tarihi çeşme, Tekkeköy Belediyesi tarafından koruma altına alınarak, çevre düzenlemesine başlandı.

 

Köyde yaşayan emekli öğretmen Hüseyin Peker´in Koruma Kurulu´na yaptığı başvuru ve girişimleriyle tescil altına alınan Rum çeşmesi ile ilgili bilgi veren Tekkeköy Belediyesi Çevre Kontrol Koruma Müdürü Adnan Demirhan, eserin restore edip kültür miraslarına dahil edeceklerini söyledi.

 

İlçe sınırındaki bir çok tarihi eserin, korunamaması sebebiyle ya tahrip edildiğini ya da yok olduğunu dile getiren Adnan Demirhan, "Tahripleri engellemek ve tarihe sahip çıkmak için Tekkeköy Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalarla ilçe sınırları içerisindeki tarihi yapıtların tescillenmesi, restorasyonu gibi konularda hızlı bir süreç başlatıldı. Tekkeköy Mağaraları, Tekkeköy Aşağıçinik mevkiindeki Ak Kilise, Ant Yeri Köyü´ndeki Antyeri Kilisesi, Kutlukent mevkiindeki Kemerli Çeşme, yeni tescillenen Altınkaya Kilisesi gibi daha bir çok tarihi yapıt, belediyenin yaptığı yazışmalarla tescil altına alındı." dedi.

 

Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin de ilçe sınırları içerisinde bir çok tarihi yapıtın bulunduğunu hatırlatarak, bunlardan bir çoğunun tescil işlemlerinin tamamlandığını kaydetti. Tekin, "Bu tarihi yapıtları restore edip turizme kazandırmak için çalışmalarımı sürdürüyoruz. Tekin Çırakman Mahallesi Mezarlığı´nda bulunan Karadeniz´in tek yel değirmeninin restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Birkaç hafta içinde yel değirmenini turizme sunacağız. Sürdürülen çalışmalarla Tekkeköy turizm merkezi haline gelecek." ifadelerini kullandı.

 

 


Kaynak: http://www.basinistanbul.com/
Haberi Oku
Etiketler: tekkeköy,rum,çeşme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder